Neko nas posmatra

Beograd, 18:35 ulica S.M. prizemlje, stan br.2

Baka Olga je ustala iz kreveta i krenula ka šporetu da napravi čaj. Živi sama već 15 godina od kako joj je ćerka otišla sa mužem i decom u Čikago. Često se čuju ali ih je zadnji put videla pre 5 godina kada je isčašila kuk. Od tada se pomaže štakama. Zbog neizvesnosti ishoda operacija kuka je odbijena. Ima 72 godine i retko joj neko dolazi. (Komšika sa sprata obilazi je dva puta nedeljno tek da joj donese neophodne namernice i pomogne oko spremanja stana). Nemoćna i iznemogla, polako se kreće po kući pridržavajući se za najbliži deo nameštaja ili zida. Nespretno, dok je htela da dohvati naočare, promašila je ivicu stola i pala na pod. Nije joj to prvi put… Dopuzila je do police i štakom približavala telefon ivci pažljivo odmeravajući da joj padne u krilo. Okrenula je komšikin broj koji joj je na vratima frižidera, zbog slabog vida, ćerka velikim slovima napisala: Lilja 420… Sa druge strane se niko nije javio.

Beograd, 18:35 ulica S.M. (gradski park)

Sedeći na klupi u parku Darko je čitao postove na najnovijem modelu iPhona. Iznenada je osetio da mu se pored noge nešto šunja. Pogledao je naniže i ugledao štene zlatnog retrivera. Prepoznao je to bez problema jer je i sam vlasnik i ljubitelj pasa. Osvrnuo se oko sebe ali u blizini nije bilo nikoga koga bi prepoznao kao potencijalnog vlasnika. Spretnim pokretom nežno je podigao štene i stavio u krilo. Iz torbice je izvadio “Sobranie”, upalio cigaretu i čekao… Na vidiku nije bilo nikoga. Pozvao je zadnji ubačen broj. Bio je to broj nedavno otvorene hitne pomoći za životinje. Stigli su za nekoliko minuta ali su zbog parkiranih vozila stali na trotoar preko puta parka. Mahnuo im je i smirenim koracima prišao. Predao je štene veterinaru a onda se osvrnuo levo-desno ne bi li ugledao neki taksi

Beograd, 18:42 ulica S.M. prizemlje, stan br.2

Baka Olga je sa poda gledala kako se po zidovima i plafonu sobe reflektuje rotirajuće svetlo hitne pomoći ispod njenog prozora. Ponovo je okrenula isti obroj…

Chicago, 18:42 West Loop, Jafferson St. 820

Čim je otključala vrata montažne kuće Sneška je bacila ključeve i torbicu na veliki kuhinjski sto i okrenula broj +38111… Bilo je zauzeto. Ima već dva dana kako se nije čula sa majkom. Otišla je do frižidera, otvorila flašu Ice-tea i iz torbice uzela mobilni. U meniju telefona je pronašla broj: Ljilja +38163…

Beograd, 18:43 ugao ulice S.M. i B.M.

Darko gasi cigaretu i podignutom rukom zaustavlja taksi.

Beograd, 18:43 ulica B.M.

Žena za volanom vidi mladića kako zaustavlja taksi. Na držaču pored kontrolne table zasvetleo je displej mobilnog telefona. Usporava i javlja se na mobilni.

Beograd, 18:49 ulica S.M. prizemlje, stan br.2

Ljilja otključava vrata i ubrzanim koracima prilazi baka Olgi. Lagano je podiže sa poda i kaže:

–  Sad’ sam se čula sa vašom ćerkom. Znala sam da ste pali čim mi je Sneška rekla da ne može da vas dobije. Uplašili ste nas baka Olgo. Upravo sam bila da vam kupim namernice…

–  Ma nije mi ništa Ljiljo. Nekome napolju je potrebna pomoć. Videla sam svetla ambulantnih kola. A meni… znaš i sama… najviše smeta samoća. Koliko puta sam ti rekla da mi nabaviš neko štene.

–  Možda vam ćerka donese nešto iz Amerike. Nekog rasnog… Kao onog na slici koju vam je poslala. Mislim da je zlatni retriver.

Zaječar, 18:50 uži centar, stan br.5

Pixel je ukucao password svog bloga, kliknuo na kontrolnu tablu, pa na statistiku, pa na Views by Country. Neko iz USA uporno prati njegov blog.

25 thoughts on “Neko nas posmatra

  1. Ovih dana sam silom prilika vezana za boravak u kući. Često se žalim kako nikada ne odmaram, uvijek negdje trčim, milion obaveza u jednom danu. Sad kada moram par dana da ležim, odjednom mi je sve to dosadno i grozno. Ne mogu da se skoncentrišem na čitanje, tv mi je dosadan… Onda uzmem telefon i svratim ovdje na tvoj blog i shvatim da mi više nije dosadno 😀 Žao mi je što mi svakodnevne obaveze ne dozvoljavaju da provodim malo više vremena na blogu.
    Pozdrav iz Novog Grada, sa obale Une!

Komentar:

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.